Spreker - Stichting Arbeidsongevallen

"Elk jaar gebeuren er zo'n 211.000 ongelukken op het werk. Sommige groot, sommige klein. Bij zo'n 60 tot 80 personen leidt dat zelfs tot de dood", vertelt Patrick van de Sande van Stichting Arbeidsongevallen.

Het zijn vooral zelfstandigen en uitzendkrachten die slachtoffer zijn. Ze kennen vaak de werkplek slechter omdat ze op veel verschillende plekken worden ingezet. "Ook doen ze vaker dan vast personeel fysiek belastend werk in ongunstige omstandigheden", stelt Van de Sande.

Dat ondervond hij zelf ook, toen zijn zwager drie jaar geleden om het leven kwam bij een arbeidsongeluk. "Hij is toen in een reactor afgedaald, daar was argon-gas. Hij heeft toen het bewustzijn verloren en is daarna overleden." Volgens Van de Sande heeft het bedrijf waar het ongeluk gebeurde wel een boete betaald, maar "elke boete is eigenlijk te laag in zo'n geval", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Actieplan

Van de Sande roept werkgevers, de overheid, vakbonden en verzekeraars dan ook op de handen ineen te slaan om een actieplan op te stellen zodat slachtoffers beter worden behandeld, ondersteund en geïnformeerd. "Want met de aantrekkende economie verwachten we dat het aantal arbeidsongevallen alleen maar stijgt."

foto.png